INNOVATIE IN DE BOUW
DOOR KETENSAMENWERKING



De Stichting Platform Ketensamenwerking Bouwkolom Noord-Nederland (PKBN) is een platform dat zich richt op ketensamenwerking in onderhoud, renovatie en nieuwbouw van vastgoed.


We willen met onze participanten de bouwbranche helpen versneld de volgende fase in te gaan. Met minder faalkosten, innovatieve producten en adequate ketensamenwerking. Onze doelstellingen zijn:


Image

• Kennis vergroten van participanten
• Netwerkfunctie voor participanten
• Katalysator voor nieuwe ontwikkelingen / innovatie
• Uitdragen en delen van kennis door o.a. het organiseren van symposia
• Pilotprojecten uitzetten en zo ketensamenwering direct in praktijk brengen


Om succesvol samen te werken in de keten is gelijkwaardigheid en transparantie essentieel. Daarnaast dienen partners te beschikken over dezelfde kennis over resultaatgericht werken. De Stichting PKBN neemt hierin graag het voortouw. Door partijen bijeen te brengen, projecten te initiëren, processen te optimaliseren en zo faalkosten terug te brengen.
Door als ketenpartners samen resultaatgericht te bouwen, te onderhouden en te renoveren verbetert immers de staat van ons vastgoed. En dat heeft zijn positieve werking op de
“total costs of ownership”.


Onze participanten gaan voor ketensamenwerking. Bouwbedrijven, onderhoud- en afbouwbedrijven, installateurs, gespecialiseerde aannemers, woningcorporaties, overheden, kennisinstituten etc. zijn participant van PKBN.


Kortom, zowel opdrachtgevers, toeleveranciers als uitvoerende bedrijven zijn welkom.

Image

ONTSTAAN VAN DE STICHTING PKBN


De Stichting Platform Ketensamenwerking Bouwkolom Noord-Nederland werd medio maart 2010 officieel opgericht. Begunstigers van deze Stichting vertegenwoordigen alle disciplines uit de keten, waarbij opdrachtgevers een prominente rol spelen. Het werkgebied van de Stichting bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder.


DRIE SOORTEN BIJEENKOMSTEN

De Stichting PKBN heeft een ambitieus programma opgezet. Er wordt uitgegaan van drie soorten bijeenkomsten, te weten workshops, kennisuitwisselingsbijeenkomsten en symposia.


WORKSHOPS

In de workshops wordt kennis over resultaatgericht werken overgedragen vanuit kennisinstituten, zoals TNO,
naar de deelnemers. De doelstelling is dat alle ketenpartijen dezelfde basiskennis bezitten om van daaruit hun onderlinge samenwerking gestalte te kunnen geven.

Image

KENNIS UITWISSELING

In de kennisuitwisselingbijeenkomsten
wordt onderling kennis overgedragen; in samenspraak tussen de verschillende ketenpartners worden ervaringen getoetst en wordt kennis gedeeld. Deze bijeenkomsten worden mede gefaciliteerd door kennisinstituten. Dit zijn ook de bijeenkomsten waarin verslag wordt gedaan van de pilotprojecten.

Image
SYMPOSIA

Tenslotte wordt eenmaal per 3 jaar een symposium georganiseerd waarin het gehele veld van ketensamenwerking wordt overzien en aan een breed publiek de stand van zaken op dit terrein wordt gepresenteerd.

Image
Image

PARTICIPANT WORDEN


  • Van onze participanten verwachten wij dat zij zich conformeren aan de normen en waarden van het PKBN.
  • Daadwerkelijke betrokkenheid bij het PKBN en zijn gedachtengoed
  • Zowel halen als brengen van kennis in de samenwerking
  • Integriteit
  • Elkaars successen een leermomenten delen (feedback)
  • Respectvol met elkaar omgaan binnen PKBN niet primair gericht zijn
    op commerciële activiteiten.
  • Meewerken in projectgroepen.

Wilt u participant worden?

PKBN 3.0


Eind 2019 besloot het bestuur van PKBN om een taskforce in te stellen om samen de vraag te beantwoorden:
“hoe verder met PKBN?”.

Nadat de Stichting PKBN gedurende 10 jaar aanjager is geweest op het gebied van ketensamenwerking en Resultaatgericht Samenwerken moest worden nagedacht over de verdere toekomst van PKBN. De taskforce bestond uit het bestuur en de participanten Anton Oostland en Doedo de Witt. Professionele hulp werd ingeroepen van de heer Levien de Jager, coach in samenwerkingstechnieken en verandertrajecten.

Er werd een drietal sessies georganiseerd en Levien schreef een eindrapport dat op 3 maart 2020 in de taskforce werd besproken. Het was de bedoeling dit rapport in een participantenbijeenkomst in april of mei 2020 aan de orde te stellen. Maar …. corona. Daarom bij deze een uittreksel van dit verslag van Levien, dat we in een korte digitale sessie op 20 mei 2021 verder aan jullie willen presenteren.

In bovengenoemde sessies kwamen de volgende vragen aan de orde:

  • waar staan we nu?
  • waar willen we naar toe?
  • hoe gaan we dat verwezenlijken?

Uiteraard was er een groot aantal antwoorden op deze vragen. Daaruit werd al als eerste geconcludeerd dat er een nieuwe missie van PKBN moest worden geformuleerd. Na een uitgebreide discussie werd besloten om deze als volgt te definiëren:
“Slimmer in verbinding naar beter resultaat”

Hierna komt onmiddellijk de vraag op hoe dit in praktijk te brengen.
Al langer klinkt binnen PKBN de opmerking dat vooral vastgoedeigenaren ontbreken in het bestand van participanten, terwijl dit toch de mede aanjagers én initiatiefnemers van betere vormen van organisatie en samenwerking moeten zijn.

Om daaraan meer aandacht te geven moet de naamsbekendheid van PKBN bij vastgoedeigenaren groeien. Er moet een stimulans zijn om hen aan PKBN te binden. Er is een belofte van de toekomstige PKBN geformuleerd. Deze luidt als volgt:
Het Platform PKBN heeft als doel relaties te verbeteren, kennis te vergroten en resultaten te verbeteren.

  • Het is een platform van de participanten voor de participanten, een plek van halen en brengen. Met de nadruk op kennisontwikkeling.
  • Bij PKBN kom je om samen wijzer te worden, niet om werk te scoren.
  • PKBN richt zich met name op tactische vraagstukken. Zaken als programmering, organisatie en vastgoedketen-ontwikkel vraagstukken staan op de agenda.

Om de naamsbekendheid verder te verbreden zal PKBN zich ook meer op sociale media moeten begeven.
LinkedIn en Facebook en/of Instagram zijn media die hierbij onontbeerlijk zijn.

Het rapport van Levien telt vele details en mogelijke actieplannen. Zoals reclame in vakbladen aangevuld met redactionele artikelen, direct marketing naar mogelijke participanten, enz. enz. Waar nodig kan hierbij hulp van derden worden ingeroepen.

Het bestuur wil zich voor het uittreksel hiertoe beperken. Ben je nieuwsgierig geworden naar het hele rapport, meld dat even bij info@pkbn.nl en je krijgt het toegezonden.

BIJDRAGE


De participanten van de Stichting dragen een bedrag van € 750,– excl. BTW bij om de kosten van de diverse activiteiten (workshops, ontmoetingsbijeenkomsten, groeibijeenkomsten) te dragen.

ADRES


Vanghout 2
9422 MH Smilde

BESTUUR


Het bestuur van de Stichting Platform Ketensamenwerking Bouwkolom Noord-Nederland is als volgt samengesteld:

Image

Hilde van der Zee

Secretariaat

Als ervaren management- en project-ondersteuner ben ik als ZZP’er werkzaam voor verschillende organisaties en besturen. Ik geniet van het organiseren van werkzaamheden en ondersteunen van besturen op verschillende vlakken. Ik hou van de mooie dingen die het leven biedt. Een fijne samenwerking staat voor mij voorop, naast het behalen van de gestelde doelstellingen. Een gedreven perfectionist.

Mijn ervaring en kwaliteiten zet ik graag in voor PKBN als bestuurssecretaris. Samen met het bestuur staan we voor het verstevigen en verder professionaliseren van PKBN.

Hilde van der Zee | management support

Image

GertJan Bruins

Bestuurslid

Sinds 2015 ben ik bestuurslid bij PKBN. Vanuit het bestuur heb ik meerdere evenementen mogen vormgeven. Dit alles gericht op innovatie binnen de vastgoedsector en natuurlijk ketensamenwerking. Daarnaast heb ik een actieve rol in het opzetten van de opleiding RGS binnen PKBN.

Vanuit mijn eigen bedrijf Bio Bouwadvies, met als vakgebied circulariteit en biobased bouwen en mijn rol als gemeenteraadslid bij de gemeente Midden Groningen, kom ik vaak interessante onderwerpen en partijen tegen. Deze koppel ik dan weer graag aan PKBN. Naast alle inhoudelijke onderwerpen, vind ik het ook belangrijk dat er een stukje gemoedelijkheid en ontspanning binnen PKBN is. Ik heb daarom ook meerdere keren meegeholpen met de organisatie van verschillende netwerkbijeenkomsten en studiereizen.

Ik hoop mij nog lange tijd in te kunnen zetten voor dit prachtige platform.

Image

Sybren Lijzenga

Bestuurslid

Sinds 2013 ben ik participant bij PKBN. In 2017 trad ik toe tot het bestuur om de opdrachtgeverskant te vertegenwoordigen. Ik hou me voornamelijk bezig met het organiseren van diverse activiteiten.

Als opdrachtgever vind ik het belangrijk bij onderhouds- en verbeteractiviteiten steeds meer en beter gebruik te maken van de expertise van de markt. De opgave waarvoor de woningcorporaties staan is complex geworden en de duurzaamheidsopgave is groot. Als opdrachtgever kun je het niet meer alleen.

Samenwerken staat bij mij hoog in het vaandel. Het voorkomen van faalkosten en geen dubbele stappen doen in het proces vind ik daarbij belangrijk. Toetreden tot het bestuur van PKBN was dan ook een mooie aanvulling.

Destijds bij Elkien, als manager vastgoedrealisatie, en nu bij De Huismeesters werk ik nauw samen met marktpartijen om het beste plan te ontwikkelen en uit te voeren. De doelen welke ik hierbij voor ogen heb zijn een hogere bewonerstevredenheid, kwalitatief betere woningen, snellere oplevering en lagere kosten. Mijn ervaring met (keten) samenwerken leert dat het een ontdekkingstocht is waar mensen een nieuw vak leren en erachter komen dat het vooral leuk en inspirerend kan zijn.

Je staat niet tegenover elkaar, maar zij-aan-zij. Je maakt slimmere keuzes, twee weten immers meer dan een.

Bij Platform Ketensamenwerking Bouwkolom Noord-Nederland (PKBN) gaan we voor kennisverbreding, delen en overbrengen. Ook biedt het platform trainingen en cursussen aan. Als verbindende schakel worden actuele thema’s behandeld en marktontwikkelingen gevolgd. Kortom de bouwkolom inspireren, verbinden en activeren, waarbij de participanten halen maar ook zeker brengen. Graag weten we wat de behoefte is en zorgen we voor een goede mix onder de participanten.

Zelf was ik de afgelopen jaren actief bij het organiseren van diverse kennissessies en excursies op het gebied van duurzaamheid, wet- en regelgeving, automatisering, bouwconcepten, fabrieksbezoeken, trainingen en de traditionele nieuwjaarsbijeenkomsten.

Image

Rhoda van Eeden

Bestuurslid

Sinds 2022 ben ik actief als bestuurslid bij PKBN. In deze rol verzorg ik onder andere content op verzoek. De komende periode werk ik stap voor stap aan het vergroten van de zichtbaarheid en verdere groei van het netwerk, met een passende strategie en realistische verwachtingen.
Verandering kost tijd, maar begint bij betrokkenheid.

Vanuit Rhoda van Eeden Consultancy en Contentcrew marketing werk ik dagelijks aan strategieën, communicatie en marketing voor opdrachtgevers in de bouw- en bestuurlijke sector. Denk aan positionering, merkcampagnes en business development , veelal via film- en tekstcontent die het verhaal helder en overtuigend overbrengt.

Samen met mijn team ontwikkelen we ook softwareoplossingen, zoals bewonersapps voor woningcorporaties.
En via mijn rol als mede-directeur van een kozijnengroothandel blijf ik stevig geworteld in de praktijk.

Mijn kracht? Mensen en ideeën verbinden binnen bouw, vastgoed en overheid. Altijd met een nuchtere aanpak, sterk netwerk en een scherp oog voor kansen.

Image

Martijn Huizenga

Penningmeester

Sinds 2013 ben ik participant bij PKBN. In 2017 trad ik toe tot het bestuur en sindsdien vervul ik onder meer de rol van penningmeester.

Al tientallen jaren zet ik mij in voor beter, slimmer en efficiënter samenwerken in het beheer en de exploitatie van vastgoed. Van ketensamenwerking tot RGS, van dagelijks onderhoud tot grootschalige renovaties: samenwerken is voor mij de sleutel. Die overtuiging leidde in 2020 tot de oprichting van OOG Vastgoedadvies. Vanuit OOG adviseren we woningcorporaties, onderwijsinstellingen, zorgorganisaties en gemeenten bij het organiseren en verbeteren van vastgoedmanagement. Daarbij speelt samenwerking – intern én extern – een centrale rol.

Bij PKBN vind ik vakgenoten die diezelfde overtuiging delen. Koplopers én geïnteresseerden. PKBN is geen gesloten netwerk, maar een platform dat kennis en ervaringen rond samenwerking actief deelt en door ontwikkelt. Bestuurslid zijn bij PKBN is dan ook niet traditioneel. Wij zijn als bestuur geen ‘leiding’, maar faciliteren de participanten. We luisteren, organiseren en doen voorstellen die passen bij wat er in het netwerk leeft.

Zelf was ik de afgelopen jaren intensief betrokken bij de organisatie van studiereizen (zoals naar Limburg, Texel en Delfzijl), kennissessies en andere bijeenkomsten. Altijd met het doel om samen verder te komen, zowel inhoudelijk als in onderlinge relaties.

Als penningmeester draag ik zorg voor de financiële gezondheid van de stichting. Ik stel samen met het bestuur de exploitatiebegroting op en doe voorstellen richting de participanten, die deze bijeenkomsten en het platform mogelijk maken

Image

Anne Helder

Voorzitter

Als voorzitter leid ik de bestuursvergaderingen en stel samen met de secretaris de agenda voor de vergaderingen op en bereid deze voor.
Ik draag zorg voor het ordelijk (ver-)lopen van de zaken in de stichting en bewaak ieders taak-en verantwoordelijkheid.
Als voorzitter ben ik het boegbeeld van de stichting en treed ik op gewenste momenten in het voetlicht om PKBN te vertegenwoordigen. Zo ben ik gastheer en spreekstalmeester tijdens participantenbijeenkomsten of zorg ik dat deze rol wordt geregeld door iemand anders en waak voor goede invulling en uitvoer van deze gedelegeerde taak.
Als persoon ben ik een verbinder en een bruggenbouwer. Vanuit de wens alles in de grip te hebben om zo het beste te kunnen geven aan de leden van PKBN, ben ik graag een kartrekker. Gewenste uitkomst en resultaat heb je grotendeels zelf in de hand. Het is daarom dat ik 100% aan de kar trek om onze doelstellingen te behalen en het goede voorbeeld te geven. Want mijn motto is wel om het samen te doen. Samen kom je verder. Daarom vind ik het fijn om samen met de bestuursleden (en actief ingestelde participanten) van PKBN te werken aan een platform dat bijdraagt aan innovatie, versnelling en verbetering in de bouwkolom.
Als expert RGS (Resultaat Gericht Samenwerken) in de functie van vestigingsdirecteur van een groot landelijk vastgoedonderhoudsbedrijf, komt mijn drive tot zijn recht in de rol als voorzitter van PKBN.

Ik hecht er veel waarde aan dat we met elkaar ergens de schouders onder zetten.
Zo ben ik er trots op dat ik dagelijks bij kan dragen aan mooi, veilig en betaalbaar wonen in de sociale woningbouwsector.